Ήρθε για να μαΓΕΥΣΗ!

13 Μαρ 2012

Συνταγή για Σύκο γλυκό του κουταλιού



Υλικά

• 25-30 συκαλάκια (1 κιλό)
• ασβεστόνερο
• 1 κομμάτι γαλαζόπετρα, στο μέγεθος ρεβυθιού
• 1 κουταλιά ξινό (κιτρινό οξύ)
• 1 κιλό ζάχαρη
• 4 κούπες νερό
• 8-10 γαρύφαλλα ή λίγη βανίλια (προαιρετικά)
• 1/2 κουταλάκι ξινό (κιτρικό οξύ)
• 2 κουταλιές χυμό λεμονιού ή 1/2 κούπα γλυκόζη




Εκτέλεση

Διαλέξτε και προτιμήστε τα μακριά σύκα. Φτιάξτε το γλυκό στις αρχές του Μάη, όταν τα σύκα είναι τρυφερά και δεν έχουν ακόμη σποριάσει.

Καθαρίστε τα σύκα και βάλτε τα να σταθούν 1 ώρα σε ασβεστόνερο. Στραγγίστε τα από το ασβεστόνερο και ξεπλύντε τα πολλές φορές. Ξεπικρίστε τα. Στο δεύτερο ξεπίσκρισμα, βάλτε τη γαλαζόπετρα, για να πάρουν ωραίο πράσινο χρώμα. Μετά το τρίτο ξεπίκρισμα, στραγγίστε κι αφήστε τα να κρυώσουν λίγο.

Τρυπήστε τα με μια χοντρή ξύλινη φουρκέτα, μπήγοντάς την από τη μεριά του κοτσανιού και πατήστε τα ένα-ένα, να φύγει το νερό τους. Βάλτε τα σε νερό που να τα σκεπάζει, με 1 κουταλιά ξινό κι αφήστε τα να σταθούν 1 ώρα. ΄Ετσι το ξινό τα διαποτίζει ως την καρδιά και δεν έχουν φόβο νε ζαχαρώσουν στο κέντρο. (Κατ' άλλον τρόπο, βάλτε 1/2 κουταλάκι ξινό από την αρχή στο σιρόπι όπου θα βράσετε τα σύκα και όχι πριν από το τέλος, όπως συνήθως). Στραγγίστε τα. Ακουμπήστε τα σε απορροφητικό χαρτί, να στεγνώσουν πολύ καλά.

Βάλτε τη ζάχαρη και το νερό σε κατσαρόλα να βράσει 10', ρίξτε τα σύκα και βράστε τα 15'. Κατεβάστε τα από τη φωτιά κι αφήστε τα να σταθούν ως την επόμενη μέρα. Βράστε τα και πάλι, ώσπου να δέσει καλά το σιρόπι. Αν το σιρόπι θέλει πολύ δέσιμο και τα σύκα είναι ήδη βρασμένα και μαλακά, βγάλτε τα από το σιρόπι, δέστε το και κατόπιν, βάλτε πάλι τα σύκα μέσα σ' αυτό, μαζί με το μυρωδικό που προτιμάτε και τη γλυκόζη. Βράστε λίγα λεπτά ακόμη, κατεβάστε το γλυκό από τη φωτιά, αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το σε αποστειρωμένα βάζα.

Φυλάξτε το σε σκοτεινό, δροσερό μέρος ή καλύτερα, στο ψυγείο, ιδιαίτερα αν το γλυκό πρόκειται να σταθεί πολύ καιρό. Κατά τον ίδιο τρόπο, φτιάξτε μελιτζανάκι γλυκό.

Για να κάνετε ασβεστόνερο:Ανακατέψτε 2 γεμάτες κουταλιές σβησμένο ασβέστη σε 2 λίτρα νερό, να γίνει σαν γάλα, και περάστε το από λεπτή σίτα. Αν δε βρείτε σβησμένο ασβέστη, πάρτε 1 κομμάτι άσβηστο ασβέστη, σβήστε τον με νερό κι αφήστε τον να σταθεί μερικές ημέρες.

Για να ξεπικρίσετε τα σύκα:
Βράζετε τα σύκα σε νερό που να τα σκεπάζει επί 5'-10'. Τα στραγγίζετε. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία συνολικά 3 φορές.

Βέφα Αλεξιάδου





Δεν υπάρχουν σχόλια: