Πολέντα, δηλαδή χυλό από βρασμένο καλαμποκίσιο σιμιγδάλι, δεν τρώνε μόνο οι Ιταλοί. Κι εμείς οι Ελληνες έχουμε πολλές εκδοχές του χυλού, που εμφανίζεται με διαφορετικά ονόματα: κατσαμάκι τον αποκαλούν οι Θεσσαλοί, χαβίτσι οι Πόντιοι, μπγκρντάνι οι Βλάχοι. Το μαγείρεμα του δεν διαφέρει πολύ από τόπο σε τόπο. Συνήθως χοντροκομμένο καλαμπόκι πασπαλίζεται σε νερό που χοχλάζει και σιγο-βράσει για περίπου μισή ώρα, ενώ χρειάζεται συνεχές ανακάτωμα, γιατί "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας. Έπειτα του
προσθέτουν βούτυρο, ελαιόλαδο, τυρί ή τρώνε το χυλό γλυκό, με μέλι ή ζάχαρη. Ο χυλός από καλαμπόκι ήταν βασική τροφή πολλών Ελλήνων στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, γι' αυτό και η γενιά αυτή μίσησε και ηθελημένα ξέχασε το φαγητό αυτό. 0μως στην Κέρκυρα και στα άλλα νησιά του Ιονίου η πουλέντα, όπως την αποκαλούν, δεν έπαψε ποτέ να συνοδεύει τα χειμωνιάτικα κρεατικά.
Οι Ιταλοί μαγειρεύουν την πολέντα στο ρθίολο, ένα κατσαρόλι από χαλκό αγάνωτο, με μακρύ χέρι. Ο καλαμποκένιος χυλός τους πρέπει να γίνει αρκετά πηχτός και χρειάζονται γερά μπράτσα για το παρατεταμένο ανακάτεμα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει επινοηθεί και ηλεκτρική κατσαρόλα για πολέντα, με περιστρεφόμενο αναδευτήρα, που ελευθερώνει τα χέρια τη νοικοκυρά. Η πολέντα σερβίρεται με εκατοντάδες τρόπους: παραδοσιακά, μόλις βράσει, την αδειάζουν σε ξύλο ή πιατέλα και από πάνω της βάζουν κρέατα, πουλερικά ή κυνήγι ραγού - μαγειρεμένα με κρασί σε πικάντικη σάλτσα. Αλλά μπορεί να τη βρείτε και απλώς ανακατεμένη με πιπεράτη γκοργκοντζόλα, ή με κάποιο άλλο τυρί, αλλά και με κάθε λογής σοταρισμένα χόρτα ή λαχανικά. Η αγαπημένη μου πολέντα είναι αυτή που παίρνει γεύση από ήμερα και άγρια μανιτάρια τηγανισμένα με σκόρδο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
Πατροπαράδοτη πολέντα
Υλικά (6-8 άτομα):
Εκτέλεση:
- Βάλτε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό και το αλάτι να βράσουν (σε μέτρια φωτιά).
- Προσθέστε λίγο-λίγο το καλαμποκάλευρο στο νερό που βράζει, ενώ
παράλληλα ανακατεύετε το νερό δυνατά και γρήγορα. (Θέλει προσοχή εδώ για
να μη σας σβωλιάσει). Χαμηλώστε αρκετά τη φωτιά.
- Μαγειρέψτε με ανοιχτό το καπάκι της κατσαρόλας γύρω στα 40-60
λεπτά. Ανακατεύετε συχνά το μείγμα μέχρι να γίνει μια πηχτή μάζα που
μοιάζει με πουρέ. (Ένας τρόπος να βεβαιωθείτε πως η πολέντα είναι
έτοιμη, είναι να βάλετε ένα κουτάλι όρθιο στο κέντρο της. Αν στέκεται
όρθιο, είναι έτοιμη).
Για νοστιμιά, μπορείτε να προσθέσετε στο τέλος του μαγειρέματος λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο και λεπτές φέτες κίτρινου πικάντικου τυριού που θα λιώσουν στην επιφάνεια της πολέντας με την υψηλή θερμοκρασία.
Μπορείτε, επίσης, να τη βάλετε σε ένα ταψάκι στο φούρνο και να την αφήσετε για λίγο στο γκριλ. Στην Ιταλία, η πολέντα τρώγεται και την επόμενη μέρα που έχει πια πήξει, κομμένη σε φέτες με τυριά στο φούρνο.
Aν έχετε καλεσμένους, μπορείτε να τη βάλετε όπως είναι ζεστή σε μια φόρμα του κέικ και να την αφήσετε για ώρες να πήξει. Πριν να τη σερβίρετε, ρίξτε λίγη τριμμένη παρμεζάνα από πάνω και βάλτε τη για λίγα λεπτά στο γκριλ να λιώσει το τυρί. Προσθέστε στο κέντρο σωταρισμένα μανιτάρια και σερβίρετε τη σε φέτες.
Αν θέλετε να τη σερβίρετε σαν κύριο πιάτο, βάλτε τη σε μια μεγάλη πιατέλα και περιχύστε τη πολέντα με σάλτσα ναπολιτάνα ή κάποια άλλη σάλτσα ζυμαρικών της αρεσκείας σας.
Τηγανητή πολέντα:
Η πολέντα τρώγεται και τηγανητή σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό πιάτο σε κρέας.
- Ετοιμάζετε την πολέντα σύμφωνα με την παραπάνω παραδοσιακή συνταγή.
- Απλώνετε την πολέντα σε ένα ταψί, την καλύπτετε με μια πετσέτα
και την αφήνετε 5-6 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι να κρυώσει
εντελώς και να σταθεροποιηθεί.
- Βγάζετε την πολέντα από το ταψί σαν ένα κομμάτι και την κόβετε σε μικρά κομμάτια (περίπου 3 εκ. πλάτος, 10 εκ. μήκος)
- Ζεσταίνετε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (σε μέτρια φωτιά) και
τηγανίζετε τα κομμάτια της πολέντας και από τις 2 πλευρές μέχρι να
ροδίσουν (γύρω στα 5 λεπτά).
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου