Ήρθε για να μαΓΕΥΣΗ!

7 Νοε 2012

Facebook Timeline – Πως να προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα

Στη ανάρτηση αυτή θα δούμε πως μπορούμε να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα στο facebook. Με τις πάρα πολλές αλλαγές που έχουν γίνει το τελευταίο χρόνο στη δημοφιλέστερη κοινωνική πλατφόρμα είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να προστατεύουμε τα δεδομένα στο προφίλ, το τοίχο, status updates, τις φωτογραφίες μας κ.α.
Με το facebook timeline να γίνεται σιγά-σιγά υποχρεωτικό για όλους και μιας και δεν υπάρχει τρόπος -όσο και αν καθυστερούμε- να το αποφύγουμε άλλαξε πάλι ο τρόπος επεξεργασίας της πολιτικής απορρήτου (privacy policy).
Με λίγα βήματα θα δούμε πως μπορούμε να αλλάξουμε τις ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας:
Βήμα 1: Γενικές ρυθμίσεις απορρήτου (privacy policy)

Πάνω-πάνω στα δεξιά θα εκεί που έχει το όνομα σας, Βρείτε φίλους (find friends) θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει ένα βελάκι. Πατήστε το βελάκι και επιλέξτε ρυθμίσεις απορρήτου (privacy policy)



Βήμα 2: Έλεγχος του απορρήτου κατά τη δημοσίευση (Control Privacy When You Post)
Κάθε φορά που δημοσιεύσετε κάτι, είτε είναι link, status update κτλ. εσείς επιλέγετε τους παραλήπτες της δημοσίευσης. Υπάρχουν τρεις επιλογές:
  • friends: Οι φίλοι σας
  • public: δημόσιο, ορατό για όλους
  • custom: προσαρμοσμένη δηλ. επιλέγετε εσείς τα άτομα που θέλετε να δουν τη ανάρτηση σας
Βήμα 2: Έλεγχος του προεπιλεγμένου απορρήτου (Control Your Default Privacy)
Όταν δημοσιεύετε κάτι που προέρχεται από κάποια εφαρμογή Facebook (facebook apps) όπως για παράδειγμα facebook for blackberry, τότε δεν υπάρχει επιλογή των παραληπτών. Εδώ μπορείτε να ορίσετε μια προεπιλεγμένη επιλογή για το ποιοι θα είναι οι παραλήπτες των δημοσιεύσεων αυτών.
Βήμα 3: Πώς μπορείτε να συνδεθείτε (how to connect)
Ποιοι μπορούν να αλληλεπιδρούν με εσάς. Με απλά λόγια, ποιοι έχουν δικαίωμα να βλέπουν το facebook timeline σας, ποιοι μπορούν να σας κάνουν αίτηση φιλίας (friend request), ποιοι μπορούν να σας στέλνουν προσωπικά μηνύματα κ.α.
Βήμα 4: Πώς λειτουργούν οι ετικέτες (How tags work)
Aν οι φίλοι σας μπορούν ή όχι να κοινοποιήσουν το όνομα σας σε κάποια δημοσίευση τους (tag you) ή σε κάποια εφαρμογή που δείχνει τοποθεσία κλπ.
Βήμα 5: Εφαρμογές και ιστότοποι (Apps and Websites)
Τι επιτρέπετε σε εφαρμογές, παιχνίδια και ιστοσελίδες να δημοσιεύουν για εσάς.
Βήμα 6: Περιορισμός του κοινού για παλιότερες δημοσιεύσεις (Limit the Audience for Past Posts)
Μπορείτε να αλλάξετε τους παραλήπτες σε όλες τις παλαιότερες δημοσιεύσεις σας, οι οποίες εκτός από φίλους, απευθύνονται και σε περισσότερα άτομα (public).
Βήμα 6: Μπλοκαρισμένοι χρήστες και αποκλεισμένες εφαρμογές (Blocked People and Apps)
Μπορείτε να αποκλείσετε άτομα έτσι ώστε να μην μπορούν να δουν το προφίλ σας στο Facebook. Μπορείτε ακόμη, να θέσετε επιλογή αποκλεισμού αιτήσεων ή εκδηλώσεων από συγκεκριμένα άτομα.
Βήμα 7: Ειδικές Ρυθμίσεις λογαριασμού
Πάμε τώρα να δούμε πως μπορούμε να θέσουμε περιορισμούς στο ποιος θα μπορεί να βλέπει τις προσωπικές μας πληροφορίες, φωτογραφίες, και τα στοιχεία μας όπως στοιχεία επικοινωνίας κλπ.
Η παρακάτω διαδικασία ισχύει για το καινούργιο προφίλ δηλ. μόνο για όσους έχουν ενεργοποιήσει το timeline.
Αρχικά πηγαίνετε στη σελίδα του προφίλ σας και έπειτα επιλέξτε update info (Βρίσκετε στο κέντρο προς δεξιά).
Εδώ θα δείτε όλες τις προσωπικές σας πληροφορίες. Σε κάθε κατηγορία, υπάρχει στα δεξιά το πλήκτρο Επεξεργασία. Πατώντας το, χωρίς να επεξεργαστείτε απαραίτητα κάτι, θα βλέπετε κάθε φορά δεξιά ένα εικονίδιο με ένα δείκτη προς τα κάτω. Το εικονίδιο δείχνει την κατηγορία των ανθρώπων που μπορεί να δει τις αντίστοιχες πληροφορίες κάθε φορά. Υπάρχουν οι επιλογές (public, φίλοι, φίλοι εξαιρούνται οι γνωριμίες, μόνο εγώ και προσαρμοσμένη).
Αυτό ήταν! Με λίγο χρόνο επιλέγοντας τις επιθυμητές για εμάς ρυθμίσεις, προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα στο facebook.